Spin in het web
Wie meldt dan precies een cliënt aan? “Over het algemeen komt die binnen via een gecertificeerde instelling. Dat zijn onder ander de Jeugdbescherming, William Schrikker Groep en de wijkcoaches van de gemeenten. De gemeente heeft contact met de cliënt. “Sinds de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten in 2015 gaat dit zo. De gedachte is dat als er meer aanmeldingen via de gemeente binnenkomen, er een grotere kans is om laagdrempelig zorg in te kunnen zetten. Er is directer contact tussen de driehoek cliënt, gemeente en zorgaanbieder.”
De aanmelding komt bij Alfred op twee manieren binnen: telefonisch of via de website. “Wij zijn een instelling voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en bijkomende problematiek. Wij vragen dan uit bij de aanmelding of het een LVB betreft, of dat er bij de ouders sprake is van een LVB. Dan probeer ik uit te leggen dat wij als Ambiq specialistische zorg bieden waar behandelen centraal staat. Je komt namelijk onder andere bij Ambiq als het echt niet anders kan. Er moet een duidelijke hulpvraag zijn, zodat we weten waaraan we gaan werken. Het zorgt dat je met z'n allen naar hetzelfde toe werkt: het antwoord op die hulpvraag.” Bij een aanmelding vindt Alfred het van belang dat er een goed beeld is van de cliënt. Daarna begint de behandeling of de plaatsing op de wachtlijst. Alles wat in dat voortraject zit, omvat de functie van intakefunctionaris. Dat betekent de aanmelding in ontvangst nemen, lijnen uitzetten en duidelijk maken voor de aanmelder dat de cliënt op de juiste plek is. Ook zorgt hij ervoor dat het dossier compleet is en dat zijn collega's op de hoogte zijn.
Ambiq op het netvlies van aanmelders
Ambiq is inmiddels als fusieorganisatie al 10 jaar bekend bij aanmelders. “Wij merken dat ze zeggen: als Ambiq het niet meer weet, dan weten wij het zelf ook niet meer. Wij worden dus echt gezien als specialistische hulp. De kracht van onze organisatie vind ik dan ook dat we een grote speler zijn op het LVB-vlak voor jongeren met gedragsproblemen.”
Aanmeldingen komen niet alleen specifiek bij Ambiq binnen. Dat gaat soms ook via samenwerkingsverbanden. “Samen overleg je dan wat het beste past. Zo zitten we met meerdere organisaties in het Coördinatiepunt Spoedhulp Jeugd Twente. Daar kunnen we bij Ambiq crises of casussen oppakken. Wat opvalt, is dat als er casuïstiek is van een cliënt met een normale begaafdheid, maar die wel veel intensieve zorg nodig heeft, dat ze dan bij Ambiq komen of te overleggen welke zorg passend is. Omdat de problematiek dan heel specialistisch is. Onze (LVB-)aanpak zou dan goed kunnen werken op het grensvlak van het LVB-IQ.”
Als je het even niet meer weet, dan is daar je team
Als intakefunctionaris is Alfred de spin in het web tussen het team van Ambiq en de aanmelder. Hij heeft vooral intern contact met het voordeurteam. “Dat doe ik om de hulpverlening zo goed mogelijk vorm te geven. Vanuit de dossiers die we krijgen over de cliënten voeren we gesprekken met aanmelders en de cliënt om advies te geven over de behandeling. Daaraan is een ambulant hulpverlener en gedragswetenschapper gekoppeld. We proberen de informatie zo compleet mogelijk te krijgen. Dan kunnen we goed adviseren en behandelen.”
Dan staat er een team met collega's klaar om met Alfred samen te kijken naar de informatie. Bepaalde casussen kun je nu eenmaal niet alleen oplossen. Zoals een casus van vorige week. “Er kwam een crisis binnen. Ik twijfelde zelf. Het was een moeder die binnen vijf weken haar kindje verwachtte. Ze was doof. Haar partner was de Nederlandse taal niet machtig. Ik vond het heel goed dat die melding überhaupt komt. Ik wist niet of Ambiq dit zou kunnen oppakken. Het was heel fijn dat ik even kon overleggen met de gedragswetenschapper voor dit soort ingewikkelde casussen.”
Op het moment dat er overeenstemming is over de in te zetten zorg, heeft Alfred contact met de clustermanager en de gedragswetenschapper. Ze kunnen dan beslissen om de zorg van start te laten gaan, of dat de cliënt op de wachtlijst geplaatst wordt. “Maar er kunnen contra's zijn. Denk aan een voorbeeld dat je geen slachtoffers bij daders plaatst op een groep. We kijken naar de passendheid en de tijd die cliënten al op de wachtlijst staan. Je gaat geen kwetsbaar meisje plaatsen op een groep met jongens die een daderverleden hebben. Het blijft een puzzel.” De gedragswetenschapper geeft daarin advies. Zij weten wat een team en een cliënt aankan en wat niet. Ondertussen houdt Alfred contact met de aanmelder. “We proberen zo transparant mogelijk te zijn richting ouders en de aanmelder. Met de collega's gaan we ervoor zorgen dat we voldoende kennis en ervaring hebben om zulke trajecten tot een goede start en afloop weten te brengen.”