Ik heb het gevoel dat we het samen doen
“Als klachtenfunctionaris behandel ik klachten van cliënten en ouders, waarbij communicatie en verwachtingsmanagement vaak de kern zijn. Mijn rol is om onafhankelijk te bemiddelen en ervoor te zorgen dat zowel degene met de klacht, als de organisatie tevreden zijn. Het is een hele solistische functie, maar ik heb wel het gevoel dat we het samen doen. Het voordeel van deze functie is dat ik mijn eigen agenda kan bepalen en daar ben ik heel blij mee. Door al mijn werkzaamheden kan ik wat betekenen voor een ander.”
Breed op de hoogte van wat er speelt
Francis: “Naast mijn functie als klachtenfunctionaris bied ik ook ondersteuning aan de cliëntenraad. De cliëntenraad speelt een cruciale rol in het bewerkstelligen van medezeggenschap en zorgt ervoor dat de stem van de bewoners gehoord wordt. Dat onze cliënten tevreden zijn is natuurlijk het allerbelangrijkst. En hoe mooi is het dat een ervaringsdeskundige betrokken kan zijn bij de behandeling en woongenot van de cliënt? Dit maakt dat ik heel bewust ben van veranderingen binnen de organisatie en breed op de hoogte ben van wat er speelt.”
Ideeën zijn hier welkom
Francis: “Als medewerker heb ik ervaren dat ideeën welkom zijn en kunnen leiden tot concrete plannen. Er is daardoor zoveel ontstaan binnen Ambiq. Een mooi voorbeeld vind ik nog altijd de Vaderfactor. Dus naar mijn inzien wordt er zeker door de organisatie geluisterd naar ideeën.
Het gevoel van thuiskomen
"Het gevoel van thuiskomen was voor mij de drijvende kracht om als groepsleider bij de Eik te gaan werken. Mijn doel was om een omgeving te creëren waar bewoners zich niet alleen thuis voelden, maar ook de mogelijkheid hadden om verder te gaan met hun leven. Deze toewijding aan het welzijn van onze cliënten heeft mij al 25 jaar lang bij Ambiq gehouden. Ondanks de groei van de organisatie behoudt Ambiq het karakter van een fijne, toegankelijke plek waar zowel cliënten als medewerkers zichzelf kunnen zijn en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en te ontplooien.
Er is altijd hoop
“Ik ben mij zeer bewust van het feit dat mijn aanwezigheid maar tijdelijk is en dat cliënten uiteindelijk hun eigen pad moeten bewandelen. Dit is een kenmerkend aspect van het werken in de zorg. Ik kan ze wel ondersteuning en begeleiding bieden, maar mijn doel is dat ze hun eigen weg weten te vinden. Wat ik cliënten altijd probeer mee te geven, is dat er altijd hoop is, hoe vervelend de situatie ook is."